Har precis avslutat boken "Den hemlige kocken" med underrubriken "det okända fusket med maten på din tallrik" av Mats-Eric Nilsson. Så värst okänt tycker jag inte fusket är men boken är informativ och en påminnelse att man ska se upp med livsmedelsindustrin och tänka kritiskt.

Först några ord om Konserverad gröt, nej, jag menar
Delicatobollar.

Delicatos chokladbollar håller sig i rumstemperatur i 70 dagar. Minst. Man kan ju prova att baka egna chokladbollar och sedan hålla dem i rumstemperatur och försöka äta dem en vecka efter bakning. Jag slår vad om att smöret eller margarinet i dem har härsknat. Man kan bara föreställa sig hur de smakar och luktar efter 70 dagar i rumstemperatur. Men Delicatobollarna luktar och smakar likadant som från början. Detta beror knappast på de förträffliga ingridienserna...Detta består "bakverken" från Delicato av enligt deras egen hemsida:

Socker, havregryn, veg.fett, vatten, kokosflingor, kakao, härdat veg.fett, salt, aromämnen; mocka och vanilj, konserveringsmedel; E202, emulgeringsmedel; E471 och sojalecitin, färgämne; E150.

Tydligen behöver man tillsätta både aromämnen och naturligtvis konserveringsmedel och färgämnen för att de ska smaka något vidare (?), hålla sig färska (?) onaturligt länge samt se aptitliga ut i färgen.
Vad är då dessa  e-ämnen och vill man att ens barn ska stoppa dem i sig?

E202 är Kaliumsorbat; syntetiskt framställt konserveringsmedel som motverkar jäst- och mögelsvampar men också bakterier. Har en biverkan som påminner om många läkemedel; lan ge upphov till överkänslighetsreaktioner.
E471 är ett emulgeringsmedel dvs ett ämne som gör att man kan blanda sådant som normalt skär sig t ex olja och vatten. Dessa framställs av fetter, fettsyror (E570 klumpförebyggande medel; framställs ur djurfett eller stearinsyra mm)  och glycerol (E422 konsistensmedel som utvinns ur fett från växter och djur). Både fetter och fettsyror kan komma från djur t ex gris.
E150 är sockerkulör och framställs ur upphettning av socker och låter väl ganska harmlöst men aldrig behövs det i hembakade chokladbollar.

Vi svenskar äter 30 000 ton Falukorv om året. COOP X-tras falukorv består av 46 % kött och 36 % vatten. Eldorados består av 38% kött. Är det någon som tror att köttet är av hög kvalitet och att korven är fri från det tidigare förbjudna stabiliseringsämnet E450? Tänk om i så fall.

De mest färglada av drycker på safthyllan har ingen med saft att göra; Fun light som består av en kemisk sammansättning som är lika lång som obegriplig för den med mediokra kemikunskaper. Här får begreppet tillsatser en ny innebörd. Fun light raspberry t ex består endast av tillsatser och vatten och inte ett enda hallon.

Någon som vill komma över på en fika? Lite Fun light och en Delicatoboll, kanske?
image743
Bild från GOOGLE bildsök

8 kommentarer

Anonym

21 Oct 2007 15:54

Usch vad äckligt

Åsa.S

21 Oct 2007 17:14

Ganska skrämmande!

Lindha

21 Oct 2007 18:03

I min familj har vi införskaffat oss en bok där alla E:n finns beskrivna....och jag kan tala om att E:n i mat är något jag numer försöker undvika så mycket som möjligt. Det konstiga är att i många av våra EUländer är vissa av dessa saker förbjudna men inte i Sverige. Ännu värre är att vissa av dessa tillsatser från början är gjorda som nervgifter...å det tillsätter vi i saker som vi ska äta. Inte speciellt roligt. Därför har jag börjat använda mycket ekologiskt, biodynamiskt och kravmärkt. Inte ens styckfryst kycklingfilé är fritt från tillsatser. TRAGISKT!

Nilla

22 Oct 2007 07:06

Usch!! Jag som älskar fun light, jag knäpper nog med fingrarna och har inte alls läst det här :)
Ha en skön måndag!!

Camilla

22 Oct 2007 13:00

Usch och fy! Sånt där vill man ju inte höööra.... Men man glömmer rätt fort och så sitter man där med Delicatobollen igen.
Hoppas du får en bra vecka! :)

Elena

22 Oct 2007 22:46

Fun light är bannlyst i mitt hem sen många år! Numera även falukorv!!!

Joakim Lloyd Raboff

29 Oct 2007 01:11

Här i Amerika, där jag just nu befinner mig, finns extremt många livsmedel som på förpackningen använder ord som "healthy", "natural" och "organic" för att försöka övertyga folk att just deras produkter går att lita på. I de flesta fall är det naturligtvis nonsens.

Det finns dock en kedja, "The Whole Earth", som ställer väldigt tuffa krav på det som säljs i butikerna genom en stenhård sk "Code of Conduct" program.

Inte nog med att vi i Sverige tillåter så mycket amerikansk skräp i matbutikerna, vi har dessutom tyvärr också anammat strutsmentaliteten som kännetecknar de flesta amerikanska konsumenter. Vi lever heller i bekväm okunskap (självvald ignorans) än ståller krav på kvalitén på det vi äter och framförallt serverar våra stackars ovetande barn.

Bo "fartygslover" Ask

08 Feb 2009 11:52

Falu-korven görs till största delen av retur kött

från olika butiker där köttet legat i deras diskar en helvecka. Sedan går det i retur till charketuriet

och mals till Falu-korv deg. Tisdagar ska man se upp då brukar butikerna ha röd lapps Falu-korv!

Kommentera

Publiceras ej