Den här pajen är så enkel och så god, alla har hittills gillat den och den passar till det mesta. Här kommer receptet, Karin!
![]() | ![]() | ![]() Typ: Huvudrätt |
Foto: Hans B Eriksson | ||
Ingredienser 4-6 port.: | Så här gör du: Hacka/gaffla i en bunke ihop mjöl och tunt skivat matfett till smuldeg. Tillsätt vattnet och blanda samman till en slät deg. Låt den ligga i kylen någon timme - eller till nästa dag. Kavla ut och placera degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter, så att formens botten och kanter blir täckta. Eller hoppa helt enkelt över utkavlingen och tryck med fingrarna ut degen i pajformen. Nagga tätt i bottnen med en gaffel. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck fast en dubbelvikt aluminiumfolieremsa i degen runt kanterna så att de håller sig uppe under gräddning. Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i nedre delen av ugnen och ta sedan ut det ur ugnen. Fördela den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över osten så att den täcker och nästan når upp till kanten. Grädda pajen färdig i 225 grader tills äggsmeten stelnat, 35-40 minuter. Ta ut pajen ur ugnen. Låt den få sansa sig och svalna lite, 20-30 minuter, innan det är dags att äta med rom, crème fraîche och hackad rödlök. |
4 kommentarer
Anna
27 Dec 2008 19:11
Mmmmm bara det bästa Bella...du vi har njutit av den pajen hela julen nu..den smälter i munnen..den är underbar.. mmmm så god. Nu laddar vi för nyår..värsta menyn..så roligt det är förstår du...hela stora goa gänget samlas..redan kl 17...så lagar vi mat under glada skratt i ett par timmar..ska bli såååå kul. Vi har känt varandra for ever ...typ.. :)mina bästa väninnor alltså..kan ju inte bli bättre..vad gör du på nyår? Aha..det kan ju vara så att du jobbar..vem vet..inte jag...kram på dig från Annapanna..
Sylvia
28 Dec 2008 17:09
Låter underbart gott och så enkelt! Har inget bra recept på ostpaj så jag knycker tacksamt detta.
Herta
28 Dec 2008 18:27
Västerbottenspaj låter gott. Den osten hör till en av mina favoriter. Ett nödvändigt måste på surströmmingsbordet tex. Men den kan förståss serveras i andra sammanhang också.
Camillas lilla blogg
28 Dec 2008 21:07
Men hur gott lät den då? Jag har aldrig testat - men det får nästan blir nyårsmat hos oss det där. :) Mumsigt värre!
Kommentera