Sista april: sillfrukost i stadsparken, forsränning, mösspåtagning, champagnegalopp, Allmänna sången, Gunillaklockan och fest...Så minns jag många sista april i Uppsala. Men dagen efter började för många redan samma dag och stans gator och parker kantades av de som slocknat redan innan de i vanliga fall skulle ha ätit lunch. Jag tycker den här reklamfilmen från IQ passar extra bra i dag.


Var rädd om dig!
Här kommer del 2 av Wyatt's besök i socialist-hell-americasfuture-Sweden från Daily show:
Klicka HÄR
Nu börjar säsongen för Beridna högvakten. Jag ÄLSKAR Beridna högvakten.  
Och så älskar jag Bob. Snart fyller vi år! Samma dag i år igen!! ;-)
Hans Changing of the guards har många år på nacken nu men känns ändå ny och aktuell.

I dag öppnade vårt favoritcafé Bygdegården i Oxelösund för säsongen.

Me, myself and I.


Utsikt

Finns det något underbarare än en blå matta av scilla?

I dag började vi botanisera lite mer på allvar för att börja vår förvanling av Gobi. Vi besökte Växt och Trädgårdsbutiken här i Nyköping.
Vi föll direkt för den nya Platanhybriden Stockholm som ska vara härdig ända upp i våra trakter. Den blir ett stort träd, om än inte lika stora som de blir i södra Europa. I USA kallas de förresten Sycamore, här i Europa heter de Plataner.
Löven liknar lönnens och stammen flagnar och blir karaktäristiskt fläckig. (se ovan). Det var en härlig nyhet att det går att ha ett sådant lyxigt (mmm, träd kan vara lyxiga) träd här oss.

Bladen är lite lönnlika. Platanbilderna är från Villa Aldobrandini 2007.
Så, då har vi bestämt oss (nästan) för ett träd. Runt tomten, i alla fall mot närmsta grannen ska vi ha en häck av avenbok. Det är i mitt tyckte den snyggaste häcken, den är tålig och klarar nordan som kan bli rätt påfrestande här vid vattnet. Vi beställer barrotade plantor och planterar så fort vi fått jorden, sen blir det vattna av.

Avenbokens grönska är så vacker.
På baksidan av huset ska vi bygga ett trädäck/altan. Vanligast och billigast (eller minst dyrt) är ju att använda tryckimpregnerat trallvirke. Men det är ju inte så kul...Får väl se vad prisskillanden blir men helst skulle vi vilja ha lärkträ som är naturligt skyddat mot väder och vind och som är bättre för miljön. Himla snyggt är det också.

Här en brygga i lärkträ, visst är den fin!
Snart ska Gobi vara ett minne blott....Lärk eller inte.