I dag öppnade vårt favoritcafé Bygdegården i Oxelösund för säsongen.

Me, myself and I.


Utsikt

Finns det något underbarare än en blå matta av scilla?

I dag började vi botanisera lite mer på allvar för att börja vår förvanling av Gobi. Vi besökte Växt och Trädgårdsbutiken här i Nyköping.
Vi föll direkt för den nya Platanhybriden Stockholm som ska vara härdig ända upp i våra trakter. Den blir ett stort träd, om än inte lika stora som de blir i södra Europa. I USA kallas de förresten Sycamore, här i Europa heter de Plataner.
Löven liknar lönnens och stammen flagnar och blir karaktäristiskt fläckig. (se ovan). Det var en härlig nyhet att det går att ha ett sådant lyxigt (mmm, träd kan vara lyxiga) träd här oss.

Bladen är lite lönnlika. Platanbilderna är från Villa Aldobrandini 2007.
Så, då har vi bestämt oss (nästan) för ett träd. Runt tomten, i alla fall mot närmsta grannen ska vi ha en häck av avenbok. Det är i mitt tyckte den snyggaste häcken, den är tålig och klarar nordan som kan bli rätt påfrestande här vid vattnet. Vi beställer barrotade plantor och planterar så fort vi fått jorden, sen blir det vattna av.

Avenbokens grönska är så vacker.
På baksidan av huset ska vi bygga ett trädäck/altan. Vanligast och billigast (eller minst dyrt) är ju att använda tryckimpregnerat trallvirke. Men det är ju inte så kul...Får väl se vad prisskillanden blir men helst skulle vi vilja ha lärkträ som är naturligt skyddat mot väder och vind och som är bättre för miljön. Himla snyggt är det också.

Här en brygga i lärkträ, visst är den fin!
Snart ska Gobi vara ett minne blott....Lärk eller inte.

8 kommentarer

Anna dansar in

25 Apr 2009 18:41

Du lärk som blir så fint med tiden..mmmm mums säger jag..ja men så ser jag ju en annan liten Lärka där utanför caféet..så nice att se dig så galet nice..då blir jag såååå glad..så är det..Plantanträd fanns det på Place St. Laurent...i Provence..men du..det där trädet hybriden har ju en vacker stam..vackrare än Plantanets..mmmm det är vackert ute nu du..underbart rent av..men så roligt med Gobi-förvandlingen..det kommer bli great Bella..du vet ju vad du vill..

Anna dansar in

25 Apr 2009 18:46

Kom på en sak till...du vi tog ju vanligt tryckt till vårt golv i uterummet..men har lagt en vit brytfärg i oljan..det blev såååå fint. Så lägger man en omgång klar olja över..ett alternativ alltså..lärk är dyrt..men men..värt pengarna förstås..att bryta en olja är billigt..:)

Joakim Lloyd Raboff

26 Apr 2009 12:10

Wow! Så coolt att se dig på bild. Tänk att jag har följt din blogg så länge men skulle inte känna igen dig ens om jag mötte dig på trottoaren mitt på blanka vardagen. Tips på bra sushi mitt i Stockholm City?

Ingrid E

26 Apr 2009 13:17

Underbar tid nu.

Ta det lite lugnt med planteradet bara för det är fortfarande risk för kommande frostnätter.

Härligt att kunna vara ute nu.

C a m i l l a

26 Apr 2009 16:54

Vilken mysig utflykt och vad härligt att få planera en helt ny trädgård! Ganska beslutsångestskapande kan jag tänka, men det kommer att bli jättefint! Det ska bli mycket trevligt att se hur den växer fram här på din blogg.

Ha en skön söndagseftermiddag! :) Har du testat Kärchers fönstertvätt? (Du som har så himla mycket glasytor på ditt hus).

Anki

26 Apr 2009 17:24

Intressant att få ett namn på det lönnliknande trädet. Jag har sett det i andra länder i Europa och undrat vad det är för slags träd. Varje dag får man lära sig något nytt!

Ha det gott!

Herta

26 Apr 2009 20:42

Ja visst är det fint i gamla Oxelösund. Och sen kan man ta en promenad mellan vattnet och de gamla villorna, detta är inte privat mark. Mysigt.



Får spana in växtligheten om jag cyklar förbi...

britten

27 Apr 2009 08:31

Undrar om det trädet skulle funka så högt uppe som här också...? .och du den bryggabn skulle inte göra ont alls...

Kommentera

Publiceras ej